Doarper

Over de Stichting Doarper

Het ontstaan
Voor het ontstaan van de Stichting Doarper moeten we even terug in de tijd. In 1999 ontstond in de Knik-buurt in Denekamp bij wijlen Bennie Wiefferink het idee om het jaar erop het openluchtspektakel ‘Hugo van de Denekamp’ te organiseren. Al snel bleek dat dit uit zou groeien tot een groot evenement en werd besloten de organisatie, naast de al bestaande buurtvereniging in de Knik, in een aparte stichting onder te brengen. De Stichting ReCuMaK (Recreatieve Culturele Manifestaties Knikbuurt) werd hiervoor opgericht, met naast Bennie, Paulien Roosink, Henk Sandvoort, Freimuth Schulze en Gerard Heerink in het bestuur.
Dankzij de inzet van dit gedreven bestuur, honderden vrijwilligers en vele sponsoren werd de opvoering van het openluchtspektakel in de Knik in 2000 een daverend succes.

Een nieuw idee
Krap 20 jaar verder: het bestuur van ReCuMaK beraadt zich wat te doen met de stichting; opheffen óf zijn er in het dorp nog gegadigden met een idee en de ambitie die past bij het doel van de stichting en deze willen voortzetten?
Er werd uitgekeken naar serieuze kandidaten en zo werd oud-knikbewoner Martijn Roelofs gepolst. Hij was direct enthousiast. Hij had al vaker met tevens oud-knikbewoner Martijn Blokhuis een boom opgezet over het opnieuw opvoeren van het openluchtspektakel Hugo in 2027, het jaar waarin Denekamp haar 750-jarig bestaan viert. Laatstgenoemde runt een  bierbrouwerij in Rotterdam en liep al jaren met het plan rond voor een Denekamps biermerk gekoppeld aan een ideëel doel rondom het jubileumjaar.
Het bierplan was al menig maal met kok en horecaman Roy Oude Egbrink besproken. Met een kok met goede smaakpapillen aan boord kon verder worden gebouwd aan het plan.
Het trio vroeg vervolgens Jesse Holsbeek en Kim Nijmeijer om het team te versterken. Beide genetisch sterk verbonden met het Hugo-spektakel in 2000: Kim’s moeder Magda schitterde als jonkvrouw Adelgonde, Jesse’s vader Harry als de slechterik Otto. Arjan Wassink sloot aan als financiële man om de organisatie compleet te maken. 

Het nieuwe team besloot het te lanceren biermerk ‘Doarper’ te noemen. Zodoende is ook de stichting omgedoopt naar dezelfde naam.

Op naar 2027!
Het doel waar de Stichting Doarper naar toe koerst is een duidelijk punt op de horizon: het organiseren van het openluchtspektakel ‘Hugo van de Denekamp’ in 2027 wanneer Denekamp haar 750 jarig bestaan viert.

Maar eerst in de komende jaren daar naartoe: een trots lokaal biermerk bouwen samen met alle ‘Doarpers’.

De Stichting Doarper (voorheen Recreatieve Culturele Manifestaties Knikbuurt) is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 06091738. Klik hier om contact met ons op te nemen.